وزیر خارجه روسیه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که روسیه حاکمیت اوکراین بر سرزمین خود را به رسمیت میشناسد ولی طبق اعلامیه سال ۱۹۹۱، باید یک دولت بیطرف بر اوکراین حاکم شود.
در نوزدهمین ماه جنگ اوکراین، اختلافات با امریکا بر سر نحوه ادامه حمله در حال افزایش است. ولودیمیر زلنسکی در سفر خود به واشنگتن مدعی شد که کشورش تا پایان سال میلادی جاری (۲۰۲۳) شهر شرقی باخموت را از روسیه پس خواهد گرفت؛ ادعایی که با تأکیدهای امریکا بر تمرکز کییف بر جبهه جنوبی در تناقض بوده و نشان از افزایش اختلافات واشنگتن و کییف دارد. به نوشته نیویورکتایمز، مقامات اطلاعاتی امریکا از دیرباز چرایی مبارزه سفت و سخت اوکراین در باخموت را زیر سؤال بردهاند؛ منطقهای که شاهد یکی از خونینترین نبردهای این جنگ بوده است. در ماه مارس لوید آستین، وزیر دفاع امریکا گفت که این شهر «بیش از آنکه از نظر عملیاتی و استراتژیک مهم باشد، اهمیت نمادین دارد»، اما زلنسکی بر پس گرفتن مناطق از دستداده پافشار کرده و سربازان و سلاحهای بسیاری را به پس گرفتن باخموت و دفاع از مناطق تحت کنترل خود در دونباس اختصاص داده است. به گزارش ایسنا، روزنامه نیویورکتایمز همچنین گزارش کرد که زلنسکی در نشستی با رسانههای امریکایی در هفته گذشته همچنین پیشبینی کرد که سربازان اوکراینی دو شهر دیگر را هم که در کنترل روسیه قرار دارد پس خواهند گرفت، اما از آوردن نام این شهرها خودداری کرد.
از طرف دیگر، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز در یک کنفرانس مطبوعاتی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل گفت که وزیر خارجه روسیه گفته که مسکو آماده مذاکره برای پایان دادن به جنگ اوکراین است، اما پیشنهادهای آتشبس را در نظر نخواهد گرفت، پیشنهادی که او با لفظ «فریب» آن را تعبیر کرد. لاوروف گفته است: «ما هیچ پیشنهادی برای آتشبس را بررسی نخواهیم کرد، زیرا وقتی بار قبلی آن را بررسی کردیم، شما ما را فریب دادید. اما بهصورت کلی آماده مذاکره هستیم.» بر اساس گزارش «اسپوتنیک»، لاوروف گفته که مسکو بر اساس اعلامیه ۱۹۹۱، به تمامیت ارضی اوکراین احترام میگذارد. او گفته است: «روسیه، حاکمیت اوکراین را بر اساس اعلامیه استقلال خود به رسمیت میشناسد، جایی که چیزهای خوب زیادی نوشته شده از جمله احترام به حقوق اقلیتهای ملی، که مستقیماً به زبان روسی اشاره میکند.» او با این حال، گفته که قبول حاکمیت اوکراین بر سرزمین خود طبق مفاد این اعلامیه مشروط به این است که سایر مفاد آن، به ویژه اصل بیطرفی اوکراین نیز اجرا شود. وزیر خارجه روسیه میگوید: «در اعلامیه استقلال یکی از نکات اصلی برای ما این بود که اوکراین یک کشور بیطرف باشد و وارد هیچ ائتلاف نظامی نشود. طبق آن عبارت و تحت آن شرایط، ما از تمامیت ارضی اوکراین حمایت میکنیم.» لاوروف ادامه داد: «وقتی آنها علیه دونباس و کریمه اعلان جنگ کردند، چگونه میتوان گفت که این دولت (پس از کودتای ۲۰۱۴)، این کودتاچیان، نماینده آن مردم هستند. ما هیچ مشکلی با تمامیت ارضی نداریم. اوکراین، توسط کسانی که کودتا را انجام دادند و از آن حمایت کردند، توسط کسانی که علیه مردم خود اعلام جنگ کردند و شروع به بمباران آنها کردند، ویران شد.» لاوروف همچنین دستیابی به صلح با اوکراین بر اساس فرمول پیشنهادی زلنسکی را رد کرده است: «با یک واقعیت زشت مواجه هستیم و آن هم این است که زلنسکی و همه کسانی که او را از واشنگتن، لندن و بروکسل رهبری میکنند، قاطعانه با یک صدا میگویند هیچ مبنای دیگری برای صلح به جز فرمول زلنسکی وجود ندارد. این فرمول مطلقاً قابل تحقق نیست و همه این امر را درک میکنند.» به گفته دیپلمات ارشد روس، هیچکس در غرب نمیخواهد به طور جدی درک خود را از بحران اوکراین نشان دهد و «از آنجایی که آنها میخواهند مسئله را در میدان جنگ حل کنند، این مسئله در میدان جنگ حل خواهد شد.»